A lisztet a vajjal gyúrd össze, majd a többi hozzávalóval gyúrj omlós tésztát. Takard le folpackkal, és fél órát pihentesd a hűtőben. Lisztezett deszkán nyújtsd ki körülbelül 3 mm vastagra, ezután egyenlő arányban kerek tele és kerek lyukas formával szaggasd ki. Minden darabot kenj meg tojásfehérjével, de csak a lyukasokat mártsd bele a darált dióba, rakd vajazott tepsibe és süsd 12 percig. Minden tele karikára tegyél lekvárt, majd helyezd rá a lyukas karikákat.
Egyszerű süti:
Francia saláta
(Lakto-vegetáriánus recept)
kategória: Saláták
konyha: Francia
Hozzávalók:
|
Elkészítés:
A mirelit zöldség keveréket megfőzünk. Aki szereti, az 1 db kockára vágott főtt burgonyát, kockára vágott almát és apróra vágott csemege ubit is keverhet a saliba. A tejföl kivételével az összes folyékony hozzávalókat egy habverővel jól kikeverjük, majd bele a tejföl és a kihűlt zöldségek. Utána pár órára betesszük a hűtőbe, hogy összeérjen.
Sajtos rúd
Hozzávalók:
-reszelt sajt
-1 db tojás
-2 rúd leveles tészta
-sütőpapír/margarin
-kis liszt
Elkészítés:
A leveles tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm-esre nyújtjuk. Megkenjük tojással, megszórjuk sajttal és rudakra vágjuk. 150°C-on 10-20 percig sárgára sütjük.
Görög saláta
Hozzávalók:
-1 db hagyma
-8 db paradicsom
-8 db paprika
-2 db uborka
-1 üveg olajbogyó
-20 dkg fetasajt
-bors, görög fűszer
-olivaolaj
-ecet
-kukorica konzerv
Elkészítés:
A hozzávalókat megmossuk, feldaraboljuk és egy tálba öntjük. A salátát megfűszerezzük, olajjal, ecettel meglocsoljuk, aztán megkeverjük egy salátás kanállal.
Gyümölcssaláta
Hozzávalók:
körte (mindegyikből 100-200 forintnyi)
barack
szilva
banán
meggy kompót
ananász kompót
alma
Elkészítés: A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, és egy tálba öntjük őket. A kompótok levét is. Megkeverjük és már ehetjük is.
Spagetti carbonara
Hozzávalók:
-50 dkg spagetti
-20 dkg füstölt szalonna
-2 gerezd fokhagyma
-20 dkg trappista
-6 db tojás (2 egész, 4 sárgája)
-2 dl tejszín
-só, fekete bors
-fél teáskanál resz. szerecsendió
-4 evőkanál puha vaj
-1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Sós vizet forralok egy edényben. A szalonnát felcsíkozom, a fokhagymát pépesre zúzom. A sajtot megreszelem. Egy kisebb tálban a tojást meg a sárgáját kézi habverővel összekeverem a tejszínnel. Megsózom, megborsozom, beleteszem a szerecsendiót és hozzászórom a reszeltsajt felét. A spagettit beleöntöm a forró vízbe, és a csomagolásra írt adatnak megfelelő ideig (kb. 10 percig) főzöm. Egy nagyobb serpenyőben gyengébb tűzön megolvasztom a vajat. Hozzászórom a szalonna csíkokat és kevergetve középpörcösre pirítom. A szalonnacsíkokhoz hozzásöpröm a pépesre zúzott fokhagymát, és fél perc alatt kevergetve megpárolom. A megfőtt spagettit leszűröm, lecsepegtetem és beleborítom a szalonnás serpenyőbe. Visszateszem az edényt közepes erős tűzre, ráöntöm a tojásos masszát és összemelegítem. Tálalás előtt ráhintem a maradék reszelt sajtot, ollóval rányesem a petrezselymet.